Teken

Een tekenbeet is vaak maar niet altijd onschuldig. Een deel van de teken in België draagt een bacterie bij zich die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

Wat zijn teken?
Teken leven in hoog gras en struikgewas, het hele jaar door, overal in België. Ze zijn zo klein als een speldenkop, 1 tot 3 mm, en lijken op spinnetjes.

Een tekenbeet is vaak maar niet altijd onschuldig. Want een deel van de teken in België draagt een bacterie bij zich die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Als een besmette teek langer dan 24 uur op de huid vast zit, kan de bacterie worden overgebracht. Daarom is snel verwijderen belangrijk.

Tekencontrole
Een tekencontrole na een uitstapje in de natuur is een kleine moeite. Een tekenbeet voelen mensen meestal niet. Ze nestelen zich bovendien vaak op warme, vochtige plekken waar ze niet zo snel opvallen. Controleer uzelf dus op teken. Kijk ook goed in de liezen, onder de oksels en in knieholtes, en laat iemand anders uw rug en nek controleren. Bij kinderen kruipen ze ook vaak achter de oren, op het hoofd of net achter de haargrens. Let extra op teken in de periode van maart tot en met oktober, want dan lopen de meeste mensen een tekenbeet op.

Een teek verwijderen

Na het verwijderen van een teek verschijnt er vaak een rood vlekje op de huid. Dat is normaal en gaat meestal vanzelf weer weg.

Naar de huisarts?
Als er een rode ring op de huid verschijnt die groter wordt of u krijgt griepachtige verschijnselen, dan kan dat wijzen op de ziekte van Lyme. Een bezoek aan de huisarts is dan verstandig.

De ziekte van Lyme is meestal goed te behandelen met antibiotica.